Algemene informatie over Ibiza

Ben je van plan om naar Ibiza te gaan? Dan is het handig om wat algemene informatie over dit eiland op zak te hebben. Zo kan je Nederland bereiken met het vliegtuig of de auto. Met de auto doe je er wel even over want vanaf Valencia ben je verplicht om de boot te pakken naar Ibiza. Het vliegtuig is de snelste en vaak voordeligste optie. Binnen 2 tot 2,5 uur vlieg je naar Ibiza en land je op het enige vliegveld van het eiland in de buurt van Ibiza Stad. Er vliegen verschillende vliegtuigmaatschappijen vanaf Nederland naar Ibiza: Transavia, Vueling, Iberia, KLM, Easyjet en Ryanair. Als je aankomt op het vliegveld dan rijden er verschillende bussen richting de bekende badplaatsen op Ibiza. Het is ook mogelijk om een auto te huren of gewoon de taxi te pakken. De taxi staat in Spanje bekend als een voordelig en handig vervoersmiddel. Vergeleken met Nederland is het een betaalbare methode om de stad te bereiken.

Handige informatie Ibiza

Ibiza is een eiland en hoort bij de Balearen en is onderdeel van Spanje. De officiële voertaal op het eiland is Spaans, maar je moet er niet gek van opkijken als er Catalaans gesproken wordt. Ondanks dat er Spaans gesproken wordt hoef je niet snel de schoolbanken in. Bijna overal op het eiland zijn ze ingesteld op toeristen en spreken ze zonder problemen Engels. Het komt zelfs voor dat een ober soms Nederlands spreekt. Op het eiland zelf wordt gewoon met de Euro betaalt en je kan bijna overal wel een bank vinden. Bij een zogenaamde Telebanco kan je geld opnemen om contant te betalen. Het is gebruikelijk om in een restaurant, bar of club een fooi te geven. Een fooi ligt tussen de 10 en 15%. Ibiza is een relatief veilig land, maar helaas komt zakenrollen overal voor. Let dus altijd goed op je eigendommen.

Feestdagen op Ibiza

Helaas kan het voorkomen dat je ineens op een nationale feestdag op Ibiza bent. Je moet er dan rekening meehouden dat sommige winkels gesloten zijn. Tijdens het hoogseizoen zullen de meeste restaurants en bars gewoon openblijven. Ze willen tenslotte geen dag missen van het toerisme. Toch is het wel slim om rekening te houden met de feestdagen. 1 januari (Nieuwjaarsdag), 6 januari (Driekoningen), Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen, 2 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Hemelvaart Maria), 12 oktober (Nationale feestdag van Spanje), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet), 8 december (Onbevlekte ontvangenis van Maria), 25 december Kerst. Tijdens het hoogseizoen worden er ook veel lokale feesten gevierd. De feesten worden groots aangekondigd en kunnen per dorp of plaats verschillend zijn. Op 10 augustus is er bijvoorbeeld Fiestas Sant Llorenç. Bij dit volksfeest dansen de lokale bewoners op straat en worden er lekkernijen gegeten. Op 5 augustus is het leuk om het feest Nuestra Senora de las Nieves mee te maken. Bij dit feest wordt de beschermheilige van de sneeuw geëerd. Dit gebeurt met een groot feest inclusief een prachtige vuurwerkshow.